Zum Inhalt springen
Československá televize Praha Im TV

Bedřich Smetana: Libuše

1983 169 Min. Tschechisch
Drama Musical Historie

Budeme sledovat představení z 18. listopadu 1983, kdy po rozsáhlé rekonstrukci naší první scény byla historická budova Národního divadla znovu otevřena české veřejnosti. Libuše byla poprvé uvedena v Národním divadle v Praze 11. 6. 1881. Jednotlivá dějství mají názvy Libušin soud, Libušin sňatek a Libušino proroctví. Autorem libreta je Josef Wenzig, který je napsal německy. Do češtiny ho přebásnil Ervín Špindler, protože Smetana odmítl komponovat na německý text. Námětem k jejímu ději se stala legenda o kněžně Libuši, připomínaná již v Kosmově kronice, ale přejatá hlavně ze zpracování v Rukopisu zelenohorském. Závěrečné Libušino proroctví je část, které se Wenzig ujal nejoriginálněji. Zdůraznil kapitoly české historie, jež považoval sám za nejcennější, včetně nehistorické a smyšlené postavy Jaroslava ze Šternberka, moravského obránce českých zemí a zdůraznění významu husitů a českého krále Jiřího z Poděbrad.

Wo schauen

Nirgends im Stream

Bei keinem Streamingdienst in deiner Region (Vereinigte Staaten) und auch nicht zum Leihen.

Deine Bewertung

Deine Kritik

Besetzung

6 Personen

Milan Macků Regie · Karel Jernek Regie

Erster Start 18. November 1983 · Produziert in XC und Tschechien

Produktion

Č

Československá televize Praha

Produktion

XC · Tschechien

Produziert in

Sprachen

Originalsprache

Tschechisch

Gesprochen

Tschechisch

Starttermine

Tschechien · 18. November 1983

Televize

Für deine Region (Vereinigte Staaten) ist kein Starttermin eingetragen.

XC

18. November 1983 · TV

Mehr von Milan Macků

Alle ansehen

Wenn dir Bedřich Smetana: Libuše gefallen hat

Einige Angaben stammen von TheTVDB.

Teilen

wubly

Auf Wubly verfolgen

Wubly ist während der Beta nur auf Einladung nutzbar. Trag dich auf die Warteliste ein, dann schicken wir dir eine Einladung per E-Mail.

Hast du eine Einladung? Registrieren

Du bist offline

Zuletzt angesehene Seiten funktionieren weiter. Deine Änderungen werden lokal gespeichert und später synchronisiert.

Wieder online · Sync läuft